Dietist online

Vill du ha hjälp av en dietist utan att själv behöva besöka en fysisk mottagning. Då har du kommit helt rätt. I den här artikeln pratar vi bland annat om vad det kostar att träffa en dietist online, samt varför det är en bra idé att träffa en dietist på nätet.

För att kunna träffa en dietist online behöver du först ladda ner en app för en nätläkare som erbjuder dietisthjälp. Lämpliga förslag på appar för nätläkare hittar du nedan.

Bäst dietister online

Avgift:
0 kronor
Öppettider:
Dygnet runt

Kry är en av Sveriges största plattformar för digital vård. Kry gör det möjligt att träffa erfarna doktorer, psykologer och sjuksköterskor direkt i mobilen, dygnet runt. 
Kry ger en professionell bedömning, behandling, skriver ut recept samt remisser för vidare vård vid behov.

Läkarbesök: 0 :-
Psykologbesök: 100 :-
Läkarbesök barn: 0 :-
Högkostnadsskydd:
Doktor.se
Avgift:
0 kronor
Öppettider:
Dygnet runt

Doktor.se är en av sveriges mest populära digitala vårdplattformar. Bolaget bedriver även fysiska vårdcentraler. Doktor.se grundades 2016, och är en av dem första digitala aktörerna på marknaden.

Säkra betalningar:
BankID:
Fungerar utomlands:
98% patientnöjdhet:
Läkarbesök: 100 :-
Psykologbesök: 100 :-
Läkarbesök barn: 0 :-
Högkostnadsskydd:
Gynekolog: 0 :-
Skriva recept:
Förnya recept:
Preventivmedel:
Narkotikaklassade:
Hemleverans:
Fysiska mottagningar:
Drop-in:
Boka tider:
Remisser:
Återbesök:
Antal dagar: 14
Sjukskrivning:
VAB:
Sjukintyg:

Doktor-piller

Vad är och vad gör en dietist?

En dietist är en person som arbetar med att behandla problem som kan kopplas till hälsa och kost. Dietister är oftast anställda på primärvården, alltså på vårdcentraler. Det händer även att dietister arbetar på kommuner eller skolor, eller för hälsoföretag som utvecklar hälsoprodukter.

Hur kan du bli dietist?

Du kan bli dietist genom att genomföra en universitetsutbildning på 3 år (180 hp). Efter att du tagit examen måste du ansöka om och bli beviljad en dietistlegitimation hos Socialstyrelsen.

4 steg för att träffa en dietist

Det är väldigt enkelt att träffa doktorer online. Här har du 4 steg på hur du enkelt kan boka ett möte med en nät doktor.

1. Jämför och välj den bästa nätläkaren

De nätläkare vi uppmärksammar ovan erbjuder alla dietister. Granska de alternativ vi listar och välj den nätläkare du tycker är bäst. Det är faktiskt många faktorer som skiljer sig nätläkarna emellan såsom pris, öppettider och den typ av vård som erbjuds.

2. Ladda ner applikationen

Alla nätläkare som erbjuder dietisthjälp ger dig tillgång till appar som fungerar på iPhone, Android och dator. När du laddat ner appen är det bara att skapa ett konto, för att därefter logga in med hjälp av Bank-ID.

3. Boka en tid med dietisten

Efter att du loggat in är det dags att beställa en tid hos en dietist. I samband med att du bokar en tid med dietisten blir du ombedd att svara på ett par frågor, vilket bara tar någon minut. Frågorna är till för att dietisten ska veta vad du har för förutsättningar redan innan mötet.

4. Träffa dietisten

Dietisten kontaktar dig på utsatt tid med hjälp av den applikation du laddade ned vid steg ett. Det är vanligast att du och dietisten pratar med varandra via ett videosamtal, men du kan också få chatta med en dietist om du så vill.

4 vanliga fördomar om dietisthjälp

Dietisten kommer att skälla på dig

Alla dietister beter sig professionellt och kommer inte ställa en massa krav på dig som du inte klarar av att uppfylla. Du behöver alltså inte ha dåligt samvete om du inte klarar av att nå vissa av målen, för dietisten kommer att vara trevlig och hjälpa dig i vilket fall.

Det är inte nödvändigt att gå till en dietist

Det är visst nödvändigt att gå till en dietist om du har behov av en sådan. En läkare kan remittera dig till en dietist på samma sätt som hon kan remittera dig till en psykolog eller en specialistläkare. Dietister gör alltså nytta, och har samma existensberättigande som andra yrkesroller inom vården.

Det är krångligt att träffa en dietist

Nej, det är inte krångligt att träffa en dietist, i synnerhet inte om du träffar en dietist via en nätläkare. Allt du behöver är en uppkopplad enhet såsom en telefon, och rätt applikation installerad på den.

Det är dyrt att träffa en dietist

Det är i regel inte gratis att träffa en dietist på nätet, men det är samtidigt inte dyrt. Att träffa en nät-dietist är ofta betydligt billigare än att träffa en dietist på en fysisk mottagning. Utöver det gäller alltid högkostnadsskyddet, oavsett hur du träffar din dietist.

3 saker en dietist kan hjälpa dig med

1. Gå ner i vikt

Att hjälpa personer gå ner i vikt är ett av dietisternas viktigaste, såväl som vanligaste arbetsuppgifter. Många dietister har färdiga program för personer som behöver gå ner i vikt, och så länge motivationen att följa programmet finns på plats lyckas i princip alla gå ner i vikt.

Att träffa en dietist för att gå ner i vikt kan inte jämföras med vanliga bantningskurer som du kan läsa om i tidningar. När du väl lyckats gå ner i vikt hjälper nämligen dietisten dig att behålla din viktnedgång, för det är nämligen lätt att gå upp i vikt igen genom att gå tillbaka till gamla vanor.

Dietister arbetar alltså långsiktigt, och det är en av de viktigaste styrkorna med den yrkesgruppen.

2. Skapa måltidsplaner

Om du har behov av att äta mer näringsrik mat hjälper dietisten dig att ta fram en hållbar, god och nyttig matsedel. När du genomför en kostrådgivning tillsammans med en nät-dietist får du en personligt utvecklad matsedel via e-post, och i regel tar planeringssamtalet cirka 30 minuter.

3. Hjälp vid IBS

Om du har IBS, som även kallas för känslig tarm, då är det en god idé att träffa en dietist. Dina problem med såväl uppblåsthet som gaser i magen mildrar dietisten med hjälp av en blandning av kostbehandling och rådgivning. 

Värt att tänka på är att IBS ofta är en livslång sjukdom, och att det inte finns något egentligt botemedel. Det dietisten hjälper dig med är alltså symtomlindring. Vanligast är det att dietisten först utvärderar hur du äter, sedan ger dig måltidsförslag (en så kallad ibs-matsedel) och avslutningsvis följer upp samt utvärderar.

Svar på vanligt ställda frågor

Doktor + kort

Om du blivit remitterad till en dietist av en läkare, då får du träffa en online-dietist gratis. Men om du inte har en remiss från en läkare behöver du i regel betala cirka 150 kronor per besök tills det att du når högkostnadsskyddet. 

Ett genomsnittligt långt möte med en dietist tar mellan cirka 20 och 30 minuter. Snittiden för ett besök hos en nät-dietist ligger på cirka 25 minuter.

Ja, du kan träffa en nät-dietist även om du befinner dig utanför Sveriges gränser. Det är alltså fullt möjligt att träffa en nät-dietist så länge du har ett giltigt Bank-ID för att logga in hos nätläkaren. Nätläkaren bryr sig alltså inte om var du befinner dig så länge du uppfyller de krav som finns för att vara kund.

Färdiga program

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis vel metus eu ligula feugiat egestas vitae a est. Phasellus quis augue sollicitudin, blandit leo id, ullamcorper enim. Duis efficitur condimentum sem at laoreet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis vel metus eu ligula feugiat egestas vitae a est. Phasellus quis augue sollicitudin, blandit leo id, ullamcorper enim. Duis efficitur condimentum sem at laoreet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis vel metus eu ligula feugiat egestas vitae a est. Phasellus quis augue sollicitudin, blandit leo id, ullamcorper enim. Duis efficitur condimentum sem at laoreet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis vel metus eu ligula feugiat egestas vitae a est. Phasellus quis augue sollicitudin, blandit leo id, ullamcorper enim. Duis efficitur condimentum sem at laoreet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis vel metus eu ligula feugiat egestas vitae a est. Phasellus quis augue sollicitudin, blandit leo id, ullamcorper enim. Duis efficitur condimentum sem at laoreet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Gå ner i vikt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis vel metus eu ligula feugiat egestas vitae a est. Phasellus quis augue sollicitudin, blandit leo id, ullamcorper enim. Duis efficitur condimentum sem at laoreet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis vel metus eu ligula feugiat egestas vitae a est.