Självtester

I takt med den snabb utveckling av hälsovård som flyttar sig från de klassiska vårdcentralerna och mottagningarna till nätet, så har vi ändå ett behov att åka till en mottagning när vi ska utföra en del kontroller och prover. Givetvis så kommer vi nog aldrig kunna digitalsera vården totalt, iallafall inte kommande decennium, men vi har kommit en riktigt bra bit på vägen.

En del av vården som defintivt är ett kvitto på utveckling, är att vi nu idag kan utföra pålitliga självtester, snarare än att behöva åka in på vårdcentralen.

Självtester är en enkel provtagning du kan göra från ditt eget hem, och så vida instruktionerna följs så kan du vara trygg med att provresultaten på självtesterna är så nära verkligheten man kan komma.

Vi som var med under senaste pandemiåren är nog inte helt främmande för självtester, men för dig som inte gjort det förut så är det en enkel process för att kunna få ett provsvar snabbt och enkelt direkt framför dig.

Men givetvis så går det att få snabba provsvar på mer än bara virus! Du kan t.ex. göra självtester hemma för att kontrollera exempelvis din sköldkörtel, om du har vitaminbrist eller göra ett ägglossningstest och mycket, mycket mer.

Dessa tester är utformade för att ge snabb och direkt information om en rad olika hälsotillstånd och ger dig möjligheten att kolla upp eventuella symptom innan du tar kontakt med vårdcentral eller dylikt. Med det sagt, så ska du ändå alltid uppsöka vård om du känner dig sjuk eller om du uppvisar symptom, men ett självtest hemma kan vara en bra början!

Populära Självtester

Här nedan kan du se de allra vanligaste självtester som säljer bäst, vilket du snabbt och enkelt kan beställa och utföra i ditt hem. Alla självtester inkluderar enkla instruktioner som vem som helst kan följa, och givetvis jämför vi priserna från flera olika aktörer om det finns tillgängligt!

Halsfluss

Borrelia

Urinvägs
infektion

Sköldkörtel

D Vitamin

Testosteron

Gluten
intolerans

Se alla tester

Hur fungerar självtester?

Alla självtester kommer med enkla och tydliga instruktioner på hur dem skall utföras, så pass okomplicerade att vem som helst kan och ska förstå dem. Skulle det mot förmodan vara så att något är otydligt, eller kanske du bara vill vara på den säkra sidan, ska du givetvis kontakta testutföraren direkt för hjälp.

Beroende på vilket typ av självtest du ska göra, så utförs de på lite olika sätt. Här kommer en överblick av hur det går till:

Salivprov

Självtester för saliv görs helt hemifrån och är nog det enklaste testet, du tar en liten mängd saliv och applicerar detta på brickan eller bomullspinnen och försluter denna och skickar tillbaka det! 

Blodprov

Blodprov kan både utföras hemifrån och via provtagningsklinik. De flesta gör ett självtest hemma genom ett litet stick i fingret, och blodet appliceras sedan på ett papper och skickas in till ett ISO-certifierat labb för analys. Alternativt så kan blodprovet behöva överföras till ett litet rör.

Resterande testmetoder för självtester har enkla och klara instruktioner i sitt paket, givetvis på Svenska och många andra språk. 

Självtester

Alla Självtester

Här nedan kan du läsa om alla våra Självtester, i deras specifika kategori. Tryck på den typ av test du vill utföra, och jämför sedan de befintliga tester som finns rekommenderade.

Om inte annat sägs, så kommer alla självtester under denna kategori ha samma ändamål, det som kan skiljas åt är själva metoden du utför testet på, t.ex. blodprov, salivprov eller urinprov samt vissa där du får resultat direkt framför dig och en del där du behöver skicka tillbaka testet till ett labb.

Och givetvis, så har vi även våra rekommendationer och prisjämförelser, så du får det bästa självtestet, till det bästa priset.

Allergi & Matintolerans

Allergtest

Histaminintoleranstest

Laktosintoleranstest

Matintoleranstest 40-240 ämnen

Djurallergitest

Pollenallergi test

Hormontester

Sköldkörteltest

Hormontest Man (komplett)

Testosterontest

Östrongentest

Jodtest

Kortisoltest

 

Snabbtester

Diabetestest

Levertest

Njurtest

Urinvägsinfektionstest (UVI)

Mage & Tarmtester

Glutenintolerastest (Celiaki)

IBStest

Candidatest

Läckande tarmtest (zonulin)

Tarmkollen S – M – L – XL – Mega

Parasittest

SIBOtest

Vitaminer & Brister

D-vitamintest

Diabetestest

Järnbristtest

Koenzym Q10test

Kolesteroltest

Melatonintest (saliv)

Mineralbristtest

Näringstest

Omega 3 & 6 Test

Vitamin B12 Test

5 fördelar med självtester

Varför ska man egentligen använda sig av självtester och snabbtester? Det finns flertalet anledningar till varför det kan vara fördelaktigt för dig att beställa hem snabbtester eller självtester och utföra detta hemma, istället för hos en vårdcentral eller provtagningsklinik. Skillnaden på att göra ett självtester hemma jämfört med den primära vården, är såklart att det är en kostnad. För självtester och snabbtester är kostnaden minimal, oftast mindre än ett besök på vårdcentralen, men för de lite mer analytiska proverna så kostar det ju lite mer. Så vad är egentligen anledningen till att göra detta?

Vi brukar säga såhär – För att få nyttja den “vanliga” vården så måste man ha ett dokumenterat “fel” eller uppvisa symptom på något. Givetvis ska du alltid kontakta vården om du känner dig sjuk eller har haft symptom en längre tid, men ibland så kan det gå betydligt fortare och vara mer bekvämt, att utföra ett sådant test på egen hand.

Vi tycker givetvis också att innan du besöker den primära vården, så kan du prova att ta kontakt med en doktor online, helt kostnadsfritt, och direkt i appen i telefonen. 

Där kan du i samråd med en läkare gå igenom ditt provsvar från ditt självtest, och göra upp en plan på hur ni går vidare tillsammans.

Men även om kostnaden ibland kan vara lite högre än att besöka vården direkt, så finns såklart en rad fördelar. 

  1. Bekvämlighet: Självtester erbjuder den stora fördelen av bekvämlighet. De kan utföras i ditt eget hem, på en tid som passar dig, utan att behöva boka tid hos en läkare eller resa till en medicinsk anläggning. Detta gör dem särskilt värdefulla för personer med begränsad tid, rörelseförmåga eller tillgång till sjukvård.

  2. Snabba Resultat: Med snabbtester får du svar direkt hemma på brickan eller stickan, och för blodprov så skickas detta tillbaka på analys till vårt labb och nästintill direkt det ankommit, så utförs analysen och du får svar digitalt på en gång. Detta kan vara mycket värdefullt om du behöver snabba svar för att kunna fatta beslut om din hälsa och hurvida du ska söka vidare vård.

  3. Integritet: För vissa personer kan det kännas känsligt att prata om vissa hälsotillstånd med en läkare eller annan sjukvårdspersonal. Självtester erbjuder en hög grad av integritet och gör det möjligt för individer att testa sig själva för olika tillstånd (t.ex. könssjukdomar eller graviditet), på ett privat och diskret sätt.

  4. Hälsovård på dina villkor : Vi uppskattar vården i Sverige, det  är ett privilegium att kunna kontakta sin vårdcentral närsomhelst och boka en träff med en läkare utan att behöva tömma sina livsbesparingar eller gå igenom ett tuff försäkringsprocess.

    Men givetvis så har Svenska vården ett par nackdelar, bland annat när det kommer till långa vårdköer och provtagning. Även om vi alltid rekommenderar att du ska kontakta vården vid symptom, så kan det vara svårt att begära specifika prover, om inte din läkare bedömer att detta är väldigt nödvändigt för stunden.

    Då kan det vara bättre att ta saken i egna händer för att få ett pålitligt svar, och kontakta vården efter det.

  5. Ekonomisk Besparing: Det är inget snack om att snabbtester är en direkt ekonomisk besparing, jämfört med ett eller flera besök på din vårdcentral.
    Oftast kostar snabbtestet mindre än besöksavgiften, och tiden du behöver avlägga för att ta dig dit och hem eller tillbaka till och från jobbet, är värd en hel del mer.

    När det kommer till de lite större testerna så kan det också handla om en hel del ekonomiska besparingar, med tanke på att dem oftast ersätter flera besök, resor och uppföljningar, men där är inte det primära fokuset att spara pengar, utan att få svar på dina symptom så fort som möjligt.

Läs mer

Sköldkörtel

Sköldkörteln styr en stor del av kroppens hormoner och metabolism. En av de vanligaste testerna som görs via oss eller någon av de vi rekommenderar är just ett sköldkörtelprov.

Anledningen till detta är att Sköldkörteln oftast är boven om man fått en plötsligt eller svårförklarlig viktförändringar. Sköldkörteln testar man enkelt hemma via våra sköldkörtelprov. Läs mer om Sköldkörteln här.

Borrelia

Borrelia är en bakterie som sprids till människor genom fästingbett. Den är mest känd för att orsaka sjukdomen Lyme borrelios, som är den vanligaste fästingöverförda sjukdomen i många delar av Nordamerika, Europa och Asien.

Tidiga symtom på borreliainfektion inkluderar feber, trötthet, huvudvärk och ofta en väldigt unik hudrodnad. Om den inte behandlas kan infektionen sprida sig till leder, hjärta och nervsystem, vilket kan leda till väldigt allvarliga problem.

Om du misstänker att du har Borrelia-liknande symptom är det viktigt att du utför ett prov så fort som möjligt och ta kontakt med vården. Lär dig mer om Borrelia här.

Läs mer

Glutenintolerans

Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg, och är därför närvarande i många typer av bröd, pasta och bakverk. För de flesta människor är gluten helt ofarligt, men för en del kan det orsaka hälsoproblem.

Glutenintolerans, även känd som icke-celiakisk glutenkänslighet, är ett tillstånd där individer upplever mag- och tarmbesvär eller andra symptom när de äter gluten, trots att de inte har celiaki. Symptomen kan inkludera magont, uppblåsthet, trötthet och huvudvärk.

Celiaki är en autoimmun sjukdom där konsumtion av gluten leder till skada på tunntarmen. Den enda behandlingen för både celiaki och glutenintolerans är en strikt glutenfri kost, vilket innebär att helt undvika livsmedel som innehåller vete, råg och korn. Det är viktigt att ställa en diagnos genom läkare innan man påbörjar en glutenfri kost.

Prostata

Prostata, eller prostatakörteln, är en viktig del av det manliga reproduktionssystemet. Den ligger precis under urinblåsan och omger en del av urinröret.

Prostatans huvuduppgift är att producera en del av den vätska som utgör sperman. Denna vätska hjälper till att nära och transportera spermierna. Med åldern kan män uppleva problem med sin prostata, som att den blir förstorad (godartad prostatahyperplasi), vilket kan orsaka urineringsproblem.

En annan sjukdom som är relaterad till prostatan är prostatacancer, som är en av de vanligaste cancerformerna hos män. Det finns olika tester för att kontrollera prostatahälsan, inklusive PSA-testet (prostataspecifikt antigen), som kan hjälpa till att upptäcka tecken på prostatacancer tidigt. Om du upplever problem med urinering eller har andra symptom, är det viktigt att rådfråga en läkare som kan rekommendera lämpliga tester och behandlingar.

Diabetes

Diabetes är en kronisk sjukdom som påverkar hur kroppen omvandlar mat till energi. När vi äter, omvandlas större delen av maten till glukos, en form av socker, som sedan släpps ut i blodet. När blodsockernivån stiger, signalerar det till bukspottkörteln att frigöra insulin, ett hormon som hjälper cellerna att ta upp blodsockret och använda det som energi.

Det finns två huvudtyper av diabetes:

Vid Typ 1-diabetes, som ofta börjar i barndomen, producerar kroppen inte insulin eftersom immunsystemet attackerar och förstör de celler i bukspottkörteln som skapar det.

Typ 2-diabetes, som är den vanligaste formen, inträffar när kroppen inte använder insulin effektivt och inte kan upprätthålla normala blodsockernivåer.

Klimakterie

Klimakteriet, ofta benämnt som övergångsåldern, markerar slutet på menstruationscykeln hos kvinnor. Denna period inleds ofta något år före den sista menstruationen och kan fortsätta i flera år efter att mensen upphört helt.

Vanligtvis inträffar den sista menstruationen, menopausen, mellan 45 och 55 års ålder, men variationer förekommer. I sällsynta fall kan tidig menopaus inträffa före 40 års ålder, ibland till följd av kirurgiska ingrepp där äggstockarna tas bort.

Under klimakteriet sjunker nivåerna av de kvinnliga könshormonerna progesteron och östrogen, vilket kan leda till en rad symtom. Många kvinnor upplever inga märkbara besvär, men ungefär tre fjärdedelar påverkas negativt, antingen fysiskt eller psykiskt. Symptomen kan börja redan flera år innan menopausen och ofta minskar de fem år efter den sista menstruationen, även om de kan kvarstå längre.

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektioner (UVI) är ofta associerade med obehagliga symtom som sveda vid urinering och en frekvent behov av att urinera. Orsaken bakom dessa besvär är vanligtvis bakterier som invaderar urinröret och fortsätter till urinblåsan. Det är en åkomma som förekommer mer hos kvinnor och kan i vissa fall läka av sig själv. Dock är det viktigt att män, barn och gravida söker medicinsk hjälp omgående vid symtom.

Grundläggande Information om Urinvägsinfektion Urinvägsinfektion, eller UVI som det benämns medicinskt, är en frekvent orsak till sveda och obehag i urinpassagen. Vanligtvis kallas tillståndet i dagligt tal för blåskatarr.

Njurar

Njurarna är vitala organ i kroppen som spelar en central roll i att filtrera och rena blodet. De tar bort avfallsprodukter och överflödiga vätskor från kroppen, vilket omvandlas till urin.

Njurarna reglerar också kroppens salt-, kalium- och syrabasbalans och producerar hormoner som styr blodtryck och reglerar produktionen av röda blodkroppar. Dessa bönformade organ, belägna på varje sida av ryggraden i bukhålan, är avgörande för att upprätthålla kroppens övergripande hälsa och välbefinnande. Njurarnas förmåga att effektivt utföra dessa funktioner är avgörande för att upprätthålla en hälsosam vätske- och elektrolytbalans i kroppen.

Magsår

Magsår, även kända som gastriska eller peptiska sår, är sår som bildas i magsäckens eller tolvfingertarmens slemhinna. De orsakas ofta av Helicobacter pylori-bakterier och långvarig användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).

Symtom kan inkludera magsmärtor, särskilt när magen är tom, illamående, kräkningar, och ibland viktminskning. I allvarliga fall kan magsår leda till blödning i mag-tarmkanalen. Behandling involverar vanligtvis mediciner för att minska magsyra, skydda slemhinnan och, om nödvändigt, antibiotika för att eliminera H. pylori-infektion. Korrekt behandling kan effektivt läka sår och förhindra komplikationer.

Lever

Levern är ett vitalt organ i människokroppen som utför många viktiga funktioner för att upprätthålla hälsan. Den ligger i bukhålan, precis under diafragman. Levern spelar en central roll i att bearbeta näringsämnen från mat, producera galla som hjälper till med matsmältningen, och bryta ner skadliga ämnen som alkohol och läkemedel. Dessutom lagrar den energi i form av glykogen och spelar en viktig roll i att reglera blodsockernivåer. Levern är också avgörande för blodkoagulering och hjälper till att rena blodet från gifter och avfallsprodukter. Dess unika förmåga att regenerera sig själv gör den extremt motståndskraftig mot skador.

Järnbrist

Järnbrist är ett vanligt hälsotillstånd som uppstår när kroppen inte har tillräckligt med järn, ett mineral som är avgörande för att producera hemoglobin i de röda blodkropparna. Hemoglobin transporterar syre från lungorna till kroppens vävnader.

Symtom på järnbrist inkluderar trötthet, blekhet, andfåddhet och ibland hjärtklappning. Det kan uppstå av flera orsaker, inklusive otillräckligt intag av järnrik mat, ökat järnbehov under graviditet, eller blodförlust genom menstruation eller inre blödningar. Behandling innefattar ofta kostförändringar för att inkludera fler järnrika livsmedel och ibland järntillskott.

D Vitamin

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är viktigt för flera kroppsfunktioner, framför allt för att upprätthålla friska ben och tänder. Det hjälper kroppen att absorbera och behålla kalcium och fosfor, som båda är kritiska för att bygga benstommen. Kroppen producerar D-vitamin när huden utsätts för solljus, men det kan också fås genom kost och tillskott. Matkällor för D-vitamin inkluderar fet fisk som lax och makrill, äggulor samt berikade livsmedel. D-vitaminbrist kan leda till benförsvagning, såsom rakit hos barn och osteoporos hos vuxna. Regelbunden exponering för sol och en balanserad kost kan hjälpa till att upprätthålla tillräckliga D-vitaminnivåer.

Allergi

Allergi är en reaktion från immunsystemet mot ämnen som i normala fall är ofarliga, kallade allergener. Dessa kan inkludera pollen, pälsdjur, damm, vissa livsmedel och insektsbett. Symtomen varierar i svårighetsgrad och kan innefatta nysningar, klåda, rinnande eller täppt näsa, ögonirritation och hudutslag. Vissa allergiska reaktioner kan vara allvarliga och leda till anafylaxi, en potentiellt livshotande tillstånd. Behandlingen fokuserar på att undvika kända allergener, använda läkemedel för att kontrollera symtom och i vissa fall allergivaccinationer. Allergier kan diagnostiseras genom hudtest eller blodprov och hanteras effektivt med rätt behandling och förebyggande åtgärder.

Testosteron

Testosteron är ett viktigt könshormon, främst hos män men också hos kvinnor i mindre mängder. Hos män produceras det huvudsakligen i testiklarna och är avgörande för utvecklingen av manliga egenskaper som skäggväxt, djup röst och muskelmassa. Det spelar också en central roll i sexuell funktion, reproduktion, benhälsa och allmänt välbefinnande. Hos kvinnor produceras testosteron i äggstockarna och binjurarna och bidrar till sexlust och benstyrka. Låga nivåer av testosteron kan leda till symtom som trötthet, minskad sexdrift och muskelstyrka, medan för höga nivåer kan orsaka problem som oregelbundna menstruationscykler och ökad kroppsbehåring. Hormonnivåerna kan kontrolleras via blodprov och justeras med medicinsk behandling vid behov.