Så gör du för att träffa en barnmorska online

Barnmorskor har fler uppgifter än att “bara” vara med vid förlossningen. Som kvinna är det nämligen i regel en stor påfrestning att vara gravid, så av den anledningen är det populärt att kunna prata med en barnmorska online.

På den här sidan förklarar vi bland annat hur du gör för att träffa en barnmorska online, samt vilka nätläkare som passar bäst för ändamålet.

De bästa nätläkarna med barnmorskor

Avgift:
0 kronor
Öppettider:
Dygnet runt

Kry är en av Sveriges största plattformar för digital vård. Kry gör det möjligt att träffa erfarna doktorer, psykologer och sjuksköterskor direkt i mobilen, dygnet runt. 
Kry ger en professionell bedömning, behandling, skriver ut recept samt remisser för vidare vård vid behov.

Läkarbesök: 0 :-
Psykologbesök: 100 :-
Läkarbesök barn: 0 :-
Högkostnadsskydd:
Doktor.se
Avgift:
0 kronor
Öppettider:
Dygnet runt

Doktor.se är en av sveriges mest populära digitala vårdplattformar. Bolaget bedriver även fysiska vårdcentraler. Doktor.se grundades 2016, och är en av dem första digitala aktörerna på marknaden.

Säkra betalningar:
BankID:
Fungerar utomlands:
98% patientnöjdhet:
Läkarbesök: 100 :-
Psykologbesök: 100 :-
Läkarbesök barn: 0 :-
Högkostnadsskydd:
Gynekolog: 0 :-
Skriva recept:
Förnya recept:
Preventivmedel:
Narkotikaklassade:
Hemleverans:
Fysiska mottagningar:
Drop-in:
Boka tider:
Remisser:
Återbesök:
Antal dagar: 14
Sjukskrivning:
VAB:
Sjukintyg:

doktorn

Så kontaktar du en barnmorska online

  1. Välj vilken nätläkare du vill använda dig av i listan ovan. Alla nätläkare som vi nämnt ovan har barnmorskor.
  2. Ladda ner nätläkarens applikation. Alla nätläkare som vi uppmärksammat ovan erbjuder applikationer för såväl Android som iOS.
  3. Skapa ett konto och logga in. Allt du behöver är ditt personnummer och din mobila Bank-ID.
  4. Kontakta barnmorskan direkt via appen. Nu kan du alltså ställa dina frågor direkt till barnmorskan.

Varför väljer så många att kontakta en barnmorska på nätet?

Sannolikt anser många att det är skönt att ha ett visst avstånd till barnmorskan, samtidigt som du som kvinna får alla svar du behöver. Att kunna prata med en barnmorska online är alltså generellt sett som en befrielse, då många anser att det kan vara pinsamt att prata om frågor som preventivmedel och abort.
Här är några anledningar till varför många väljer att kontakta en barnmorska online istället för ett fysiskt besök till en vårdcentra:

  • Snabba svar
  • 100% konfidentiellt 
  • Ingen fysisk kontakt

Vi på Doktor.nu rekommenderar starkt att du använder dig av en barnmorska online via Kry eller Doktor.se.

Doktor-piller

Så kan du kontakta en barnmorska via en nätläkare

Att chatta med barnmorskan

Att chatta med en barnmorska online är populärt. Sannolikt då du som vill ha råd får en fullgod rådgivning utan att behöva tala med barnmorskan ansikte mot ansikte. I många fall räcker det alltså att chatta med barnmorskan för att du ska få alla svar du behöver.

Att kontakta barnmorskan via videosamtal

Att prata med barnmorskan online via ett videosamtal kan ofta vara en bra idé. Den största anledningen till att många väljer att videochatta med sin barnmorska är att de upplever att de således får en bättre kontakt med barnmorskan.

Alla nätläkare vi uppmärksammar i listan ovan erbjuder såväl chatt som videosamtal som kontaktväg till deras barnmorskor.

Svar på vanligt ställda frågor

Doktor + kort

Det är oftast gratis att träffa en barnmorska, men i vissa fall kan du behöva betala en patientavgift. Som tumregel är det ofta gratis att chatta med en barnmorska, medan videosamtalen ibland kan vara avgiftsbelagda. 

Gällande om videosamtal eller chatt fungerar bäst för dig är det bara du som kan avgöra. Men generellt brukar personer välja att prata om lite mindre känsliga saker via chatt, medan de tar de allvarligare sakerna via videosamtal.

Du kan fråga en barnmorska om allt som rör sex, samlevnad och barnafödande. Det är dock vanligast att prata om graviditet och preventivmedel. Om barnmorskan upplever att du har behov av en läkare i stället så blir du vidarebefordrad till en nätläkare. Men fråga kan du göra om i princip vad som helst. 

Ja, hos vissa aktörer kan du kontakta en barnmorska dygnet runt. Mindoktor.se är en av de aktörerna. Att kunna prata med en barnmorska när man vill är en av de största fördelarna med att vara kund hos en bra nätläkare.

Vanliga ärenden du kan få hjälp med hos en barnmorska?

Värt att tänka på är att vi inte kan ta upp alla tänkbara arbetsuppgifter en barnmorska har, så rubrikerna nedan är alltså bara till för att beskriva vad en barnmorska oftast hjälper till med. Bara för att du inte hittar det du vill ha hjälp med nedan, ska du inte välja att avstå besök då barnmorskor är en yrkesgrupp med ett brett kompetensområde.

Sexualupplysning

Hos barnmorskor får du råd och tips gällande ditt sexliv, samt förslag på saker som du kan förbättra. Barnmorskor har alltså specialkunskaper inom sex, relationer och kroppen som få, om ens någon annan yrkesgrupp har. 

Förlossning

Barnmorskor hjälper till vid hela förlossningsprocessen. Hon ger alltså mamman råd och stöd såväl innan som flera timmar efter förlossningen. Barnmorskan ansvarar vid förlossningen för bland annat smärtlindring samt kontroll av mammans och barnets hjärtljud. 

Även om du inte kan föda barn hos en nätläkare är det tacksamt för föräldrar att kunna kontakta en nät-barnmorska för att rådfråga om fler saker, exempelvis precis efter att ni lämnat sjukhuset.

Preventivmedel

Att ge råd och tips om vilka preventivmedel som är lämpliga är ett av barnmorskornas viktigaste arbetsuppgifter. Det absolut mest vanliga är att barnmorskan svarar på frågor som bland annat rör hur p-piller fungerar samt om p-stav eller spiral kan vara en bra idé. 

Mödravård

Barnmorskor är experter på mödravård, alltså vård av kvinnor som är gravida samt kvinnor som precis fött barn. Att hjälpa till med graviditetstest, kontroller under graviditeten samt kontroller efter graviditeten är några av barnmorskans specialområden.

Gynekologi

Barnmorska och gynekolog är inte samma sak, men trots att gynekologer är mer kunniga inom gynekologi kan barnmorskor fortfarande undersöka dig för att därefter remittera dig till en gynekolog om det behovet finns. 

doktorn

Hur blir man barnmorska?

Du blir gynekolog genom att först utbilda dig till sjuksköterska, för att därefter jobba som sjuksköterska under ett års tid, för att därefter gå på Barnmorskeprogrammet under 1,5 år. Det tar alltså minst 5,5 år (Sjuksköterskeprogram 3,5 år + Jobba 1 år + Barnmorskeprogrammet 1 år) att bli barnmorska.

Vad tjänar man som barnmorska?

Den rekommenderade ingångslönen för en barnmorska ligger på cirka 35 000 kr. 10 år efter du börjat jobba som barnmorska tjänar du oftast cirka 38 500 kr, medan du efter 20 år oftast tjänar cirka 42 000 kr.